Een freelancer inhuren voor je opdracht, zo heb je het goed geregeld!

een freelancer inhuren voor jouw opdracht

Freelancers zorgen voor flexibiliteit, expertise en vernieuwing binnen je bedrijf. Daarom kies je ervoor om met freelancers te gaan werken. Via Freelancedeals heb je een betrouwbare en deskundige freelancer gevonden die jouw opdracht gaat uitvoeren. Welke zaken moeten er geregeld zijn voordat de freelancer aan jouw opdracht kan beginnen? In deze blog leg ik uit welke afspraken je het beste kunt vastleggen in een zogenaamde ‘Opdrachtovereenkomst’. (Met name het op een na laatste punt is belangrijk als je geen trouble wilt met de belastingdienst) Een goede opdrachtovereenkomst is het halve werk voor een succesvolle samenwerking!

De opdrachtovereenkomst tussen opdrachtgever en freelancer

De opdrachtovereenkomst is een overeenkomst tussen jou als opdrachtgever en de freelancer naar keus. Hierin staat welke afspraken zijn gemaakt over de uitvoer van de opdracht. Je mag dit mondeling overeenkomen, maar je voorkomt mogelijke onduidelijkheden door deze op papier te zetten. Verplicht is het niet, maar handig zeker wel! Zet de volgende onderdelen in de opdrachtovereenkomst zodat je zeker weet dat je je zaken goed op orde hebt.

Freelancers hechten vaak aan hun vrijheid, ze zijn op hun best als ze kunnen werken op de momenten dat zij zich het meest productief voelen.

Persoonlijke gegevens van de opdrachtgever en freelancer

Alle basisgegevens van de opdrachtgever en freelancer staan uiteraard in de overeenkomst vermeld. Vergeet niet het KVK- en BTW-nummer.

Een omschrijving van de te verrichten werkzaamheden door de freelancer

Begin deze met achtergrond van de opdracht. Wat is de aanleiding van de opdracht? Omschrijf concreet welke taken de freelancer gaat uitvoeren. Zeker als de freelancer onderdeel van een projectgroep wordt die de opdracht uitvoert, is een afbakening van taken belangrijk. Wat zijn zijn of haar verantwoordelijkheden en welk resultaat verwacht je van de freelancer?

Hoe concreter hoe beter, maar geef de freelancer wel de ruimte om de opdracht op eigen manier uit te voeren. Je huurt deze immers niet voor niets in om zijn of haar expertise!

De start- en einddatum van de opdracht en eventueel tussentijdse evaluatiemomenten

Wanneer gaat de freelancer starten met jouw opdracht? Wanneer verwacht je (het eerste) resultaat? Wil je dat er tussendoor ook geëvalueerd wordt over de voortgang van de opdracht, leg dit dan vast in opdrachtovereenkomst plus eventuele vaste contactmomenten die er zijn.

Freelancers hechten vaak aan hun vrijheid, ze zijn op hun best als ze kunnen werken op de momenten dat zij zich het meest productief voelen. Is het voor de opdracht niet relevant op welke tijden of dagen de freelancer werkt, leg dit dan ook niet vast.

Tarief, per uur of per opdracht. Altijd all-in!

Afhankelijk van de opdracht werken veel freelancers met een uurtarief of opdrachttarief. Het is altijd verstandig om in ieder geval een all-in tarief af te spreken. Leg vast welke kosten wel onder dit tarief vallen. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten, materiaalkosten, of kosten voor speciale verzekeringen die de freelancer moet afsluiten voor het uitvoeren van jouw opdracht. Zo voorkom je dat er achteraf onduidelijkheid ontstaat wie welke kosten betaald. In het zakelijk verkeer is het natuurlijk gebruikelijk om bedragen exclusief btw te vermelden. Dat geldt dus ook voor de overeenkomst. Vermeld echter wel ook  het bedrag inclusief btw. Sommige branches / beroepen wijken af van de standaard 21%, misverstanden hierover zouden vervelend en onprofessioneel zijn. 

Een inhuren van een freelancer is iets anders dan het in dienst nemen van een medewerker.

De zelfstandigheid van de freelancer

Een inhuren van een freelancer is iets anders dan het in dienst nemen van een medewerker. Als opdrachtgever heb je daarom bijvoorbeeld niet de verantwoordelijkheid om loonbelasting te betalen. Dat scheelt een hele uitgavenpost. Maar zorg dat je dit goed vastlegt! Neem daarom altijd in de opdrachtovereenkomst op dat de freelancer niet in loondienst is en zelf verantwoordelijk is voor de afdracht van loonbelasting en dergelijke. Doe je dit niet, dan is de kans aanwezig dat de Belastingdienst jou als opdrachtgever achteraf alsnog loonbelasting laat betalen omdat zij de opdrachtovereenkomst zien als arbeidscontract.

Facturatie van de opdracht

Factureren gebeurd door freelancers bij de meeste projecten achteraf. Bij grotere opdrachten is het echter gebruikelijk om de opdracht in delen te factureren. Bijvoorbeeld per maand of per uitgevoerd onderdeel van de opdracht. Op deze manier voorkomt de freelancer dat deze erg lang op zijn of haar geld moet wachten. Zorg dat de freelancer alle gegevens heeft om een goede factuur te sturen. Denk hierbij aan een kostenpostnummer of een speciaal e-mailadres voor facturen.

De wettelijke betaaltermijn is 30 dagen, maar ook jij als ondernemer weet hoe fijn het is als opdrachtgevers snel betalen! 

Heb je bovenstaande punten op papier? Fijn hé, als alles goed geregeld is?! Je freelancer kan aan de slag en jij kunt uitkijken naar een succesvolle samenwerking. Heb je tips voor je collega-ondernemers over het opstellen van een opdrachtovereenkomst? Laat ze onder deze blog achter zodat deze er hun voordeel mee kunnen doen!

 

Trefwoorden

  • Freelancer inhuren
  • opdrachtovereenkomst
  • Modelovereenkomst
  • Freelance opdracht

Over de auteur

Zonder marketing gebeurt er iets vreselijks: niets!
Hannah Heesbeen

Hannah Heesbeen

Je inleven in de doelgroep. What makes them tick? Vandaar uit adviseren op het gebied van marketing of mensen meenemen in je teksten, daar word ik nou blij van.

Hannah is marketeer bij JUNO Marketing & Communicatie

Reageren

Heb je tips voor je collega-ondernemers over het opstellen van een opdrachtovereenkomst?