Verhoog je productiviteit als freelancer of ZZP'er

Verhoog je productiviteit als freelancer of ZZP'er

Een hoge productiviteit is voor een freelancer of ZZP’er niet altijd vanzelfsprekend. De afleidingen van een thuisomgeving of openbare werkplek liggen immers continu op de loer. Maar hoe meer werk je verzet, hoe hoger je inkomsten aan het eind van de maand. In dit artikel geven wij je daarom 5 tips om verleidingen de baas te zijn en je productiviteit flink te verhogen.

1. Neem een voorsprong op de concurrentie

Als freelancer strijd je dagelijks om de gunst van potentiële klanten. Er zijn talloze ZZP’ers, maar de interessante opdrachtgevers zijn dun gezaaid. Het is daarom zaak om letterlijk een voorsprong te nemen op de concurrentie. 

Dat kan al door het implementeren van één kleine aanpassing in je dagelijkse ritme, namelijk: vroeger opstaan. Mensen die vroeg opstaan, blijken volgens wetenschappelijk onderzoek een effectievere planning te hanteren en meer werk te verzetten dan anderen. 

één kleine aanpassing in je dagelijkse ritme, namelijk: vroeger opstaan.

Met name freelancers verhogen hiermee hun productiviteit. Want daar waar je als werknemer vroeg in de ochtend kostbare werktijd verspilt door naar kantoor te reizen en over koetjes en kalfjes te praten bij de koffieautomaat, kun je als ZZP’er direct van start gaan.

Dit scheelt je al snel enkele uren waarin je diverse belangrijke taken kunt volbrengen, zoals het binnenhalen van een nieuwe opdrachtgever of het afronden van die ene lastminute deadline. Dit alles terwijl de concurrentie nog ligt te slapen!

2. Werk volgens een heldere planning

De meeste freelancers hebben een broertje dood aan reguliere werktijden en strikte roosters. Toch helpt het maken van een dagelijkse planning om je werk beter én sneller uit te voeren.

In ons drukke professionele leven zijn er namelijk zoveel taken die we willen uitvoeren, dat we het overzicht al snel verliezen en in de praktijk meer denken dan doen. Zonde, want zoals het aloude gezegde luidt: van uitstel komt afstel!

Het hanteren van een heldere planning is dan ook noodzakelijk om paralysis by analysis te voorkomen en je productiviteit te verhogen. Ben je bang dat dit ten koste gaat van je flexibiliteit? Dat is helemaal niet nodig, want jij bepaalt nog altijd zélf welke taken je wanneer uitvoert.

Er zijn tegenwoordig vele tools beschikbaar die je helpen een planningssysteem te ontwikkelen om je productiviteit te maximaliseren. Bekende programma’s zoals Wunderlist en Todoist laten je bijvoorbeeld dagelijks taken toevoegen, beheren en delen met opdrachtgevers of collega’s.

Dit maakt plannen een stuk eenvoudiger. Stel aan het begin van elke dag concrete doelstellingen en probeer deze hoe dan ook te behalen. Je zult merken dat het voltooien van elke voorgenomen taak een groot gevoel van voldoening geeft!

3. Stel duidelijke prioriteiten

Natuurlijk zijn er naast je meest belangrijke taken, ook werkzaamheden die best even uitgesteld kunnen worden. Breng hier duidelijk onderscheid in aan en zorg dat je de dringende zaken prioriteit geeft boven alle andere.

Een veelgebruikte techniek onder freelancers is om aan het einde van elke werkdag alvast de Meest Belangrijke Taak (MBT) voor de volgende dag te bepalen. Zorg dat deze taak niet alleen belangrijk is, maar ook klein genoeg om hem in een relatief kort tijdsbestek te voltooien. Zo begin je elke werkdag met een vliegende start.

Je kunt het organiseren van je prioriteiten uiteraard zo complex maken als je zelf wilt. Er zijn vele productiviteitsmethodes die de werkdag opdelen in afzonderlijke, behapbare taken, elk gesorteerd op basis van hun prioriteit.

Veel van deze methodes zijn gebaseerd op het beroemde boek Getting Things Done van David Allen. De auteur propageert een actiegebaseerde werkmethode (GTD), die ervoor zorgt dat taken na de vastlegging ervan zo snel mogelijk worden uitgevoerd.

Hier op de redactie maken we sinds kort gebruik van notitiesoftware Evernote om taken op basis van de GTD-methodologie te sorteren. En we kunnen je verklappen: onze productiviteit is sindsdien al flink gestegen!

4. Zorg voor de nodige variatie

De kans is groot dat je als freelancer of ZZP’er gewend bent aan onregelmatige werktijden. Soms zijn er doordeweekse dagen dat je flierefluitend op een terras geniet van het mooie weer, terwijl je op andere dagen tot diep in de nacht moet doorwerken.

Juist tijdens die lange werkdagen is enige variatie van belang. Als freelance tekstschrijver is het bijvoorbeeld nagenoeg onmogelijk om 10 uur achtereenvolgend teksten te schrijven. Natuurlijk, het kán, maar het zal waarschijnlijk ten koste gaan van zowel de kwaliteit als de snelheid van je geleverde werk.

Een beter alternatief is het aanbrengen van enige variatie in je werkzaamheden. Na het toepassen van de voorgaande tips, beschik je als het goed is elke dag over een duidelijke to-do lijst met taken en prioriteiten. Het enige wat je hoeft te doen, is deze regelmatig af te wisselen.

Juist tijdens die lange werkdagen is enige variatie van belang.

Begin de dag bijvoorbeeld met het beantwoorden van openstaande mails. Klaar? Dan is het tijd voor je core business, zoals schrijven, ontwerpen of programmeren.

Na enkele uren begint je brein wellicht vermoeid te raken van dezelfde repetitieve werkzaamheden. Ga dan even iets anders doen.

Als ZZP’er zijn de opties eindeloos: je kunt je bijvoorbeeld bezighouden met acquisitie, de administratie bijwerken of alvast vooronderzoek doen voor een volgende taak. Zo blijft je werkdag gevarieerd en voorkom je dat de verveling toeslaat.

5. Neem op de juiste momenten pauze

Net zoals het belangrijk is om voldoende variatie in te bouwen, is het noodzakelijk om geregeld een pauze in te lassen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat rustmomenten tijdens de werkdag resulteren in creatievere denkprocessen en een hogere productiviteit.

Met andere woorden: door minder te werken, krijg je uiteindelijk méér gedaan. Welke freelancer wil dat nu niet?

Het nemen van pauzes biedt bovendien nog meer voordelen. Typische werkgerelateerde ziektebeelden zoals een burn-out, overspannenheid of stress worden er op effectieve wijze mee voorkomen. En dat weegt voor freelancers en ZZP’ers misschien nog wel extra zwaar.

Maar hoe pas je dit in de praktijk nu toe? Jezelf dwingen tot een pauze kan immers best lastig zijn wanneer je net lekker in je workflow zit.

De oplossing is simpel: veel freelancers maken gebruik van de zogenaamde Pomodorotechniek. Dit is een methode waarbij je elke 25 minuten (deze periode wordt een ‘pomodoro’ genoemd) gefocust werkt aan één taak, waarna je 3 minuten pauze neemt.

Na elke vierde pomodoro is een langere pauze toegestaan (bijvoorbeeld van een half uur). Van oorsprong werkt de Pomodorotechniek met een kookwekker, maar tegenwoordig zijn er talloze apps beschikbaar die als timer kunnen fungeren.

Een goed voorbeeld is PomoDone, een handig programma dat ook aan eerder genoemde productiviteitstools zoals Evernote, Wunderlist en Todoist gekoppeld kan worden. Hierdoor handel je elke klus met de hoogst mogelijke snelheid af en begin je met een frisse blik aan een nieuwe taak.

Maximale productiviteit in een minimaal tijdsbestek

In welke branche je ook actief bent: het realiseren van een maximale productiviteit is voor elke ZZP’er van essentieel belang. Elk uur dat je niet werkt, is immers een uur waarin je potentiële inkomsten mist.

Andersom geldt ook: hoe productiever je bent, hoe hoger je inkomsten per maand. Pas de methodes in dit artikel toe om het beste uit jezelf te halen en een productievere werkweek te beleven. Op termijn pluk je hier als freelancer onvermijdelijk de vruchten van.

Natuurlijk zijn er nog vele andere manieren om je productiviteit te vergroten. Heb jij suggesties of een aanvulling op een van onze tips? Laat het dan weten in een reactie onder dit artikel!

Trefwoorden

  • Werktijden
  • Planning
  • Voorsprong
  • Efficiëntie
  • Productiviteit

Over de auteur

Robert helpt bedrijven graag om hoger te scoren in zoekmachines.
Robert Tjalsma

Robert Tjalsma

Robert is een freelance content marketeer en helpt opdrachtgevers om beter te scoren bij hun doelgroep, zowel in Google als daarbuiten. Het resultaat is meer bezoekers, meer klanten en een hogere conversie op de website.

Robert is tekstschrijver bij Contentdeal

Reageren

Heb jij suggesties of een aanvulling op een van onze tips?