Freelancen in de praktijk: eenzaam thuis werken

Freelancen in de praktijk: Eenzaam thuis werken

Thuis werken als freelancer heeft voordelen. Je werkt in vertrouwde omgeving, wordt door niemand gestoord, kunt naar je eigen muziek luisteren, zet de verwarming zo hoog als je zelf wilt en kunt tussendoor wat klussen thuis doen. Als jij het raam open wilt hebben, doe je het raam open. Dat niemand je stoort kan als een nadeel ervaren worden. Er is immers geen praatmaatje beschikbaar. Lekker alleen thuis werken klinkt positief, eenzaamheid een stuk minder. 

Niemand die jou iets oplegt

Wie begint met thuis werken, ziet uiteraard in het begin alleen de voordelen. Terwijl je aan het werk bent, draai je een wasje en als die klaar is, hang je het even aan de waslijn. Buiten natuurlijk, want als het gaat regenen, ben je er op tijd bij. Als het lunchtijd is, wandel je je eigen tuin in, het zonnetje in met je boterhammen. Blijft het lekker weer? Haal je de laptop erbij en ga je in de tuin verder met je werk, als je zin hebt in je korte broek. Niemand die jou vertelt wat de kantoorkledingvoorschriften zijn, hoe laat je moet beginnen of hoe lang je pauze mag nemen. En daar schuilt direct een gevaar: voor je het weet blijf je ’s morgens een uurtje langer in je bed liggen, sluit je je ogen in de tuin voor een middagdutje en moet je ’s avonds nog aan de slag omdat je werk nog niet af is. Helemaal niet erg natuurlijk, als je ’s middags met vrienden hebt geluncht. Maar had je dit vooraf zo bedacht? 

Op je gemak aan de slag

Vooropgesteld: omdat je geen woon- werkverkeer hebt, hou je in het begin tijd over. Vanuit de douche stap je zo je kantoor in. Op je gemak ga je aan de slag en als je net lekker aan het werk bent, realiseer je je dat je de hele dag nog niet hebt gepraat. Hardop vraag je aan jezelf of je nog een kopje koffie lust: thuis werken wordt eenzaam.

Met een beetje mazzel heb je een speciale ruimte voor je werk, met een ergonomische kantoorinrichting. Het kan natuurlijk zijn dat je aan de tafel in de woonkamer zit, waar je je boeltje elke avond opzij moet halen voor het diner met je gezin. Dat is in het begin niet vervelend. Je legt je spulletjes op een stapel en je gaat morgen weer verder. Maar als je werk écht nog niet af is, is het onhandig dat je alles op moet ruimen. Hoewel je thuis ging werken uit kostenbesparing, kun je nadenken over een kantoorruimte. Je kunt bijvoorbeeld flexplekken huren. Samen met andere freelancers deel je het kantoor en heb je ineens weer boeiende lunchgesprekken. Bovendien, niet onbelangrijk, put je ineens uit een nieuw netwerk en help je elkaar aan interessante opdrachten, waarmee je de huur van je kantoor snel terugverdiend. 

Altijd vrijheid én discipline

Nu is het niet zo dat je, als je ineens huurder bent van een kantoor, je weer elke dag naar kantoor moet. Flexplekken kun je bijvoorbeeld een dag in de week huren. Ben je toch even de deur uit, maar ben je niks verplicht. Met onze vrijheid, laptops en andere eenvoudig meeneembare handige items als een handzame harde schijf, een tablet als ‘second screen’ en een koptelefoon voor de rust, kun je net zo gemakkelijk weer een dagje thuis werken. Zelfs op het strand, als je daar zin in hebt. Mocht je het huren van een kantoorruimte helemaal niet zien zitten, kun je elke dag een kort uitje inplannen. Even een paar boodschappen doen, een korte wandeling maken of de krant lezen in de zon. Ook als het regent, is het slim even de frisse lucht in te gaan. Hersenen hebben zuurstof nodig voor ze kunnen functioneren. Bovendien kun je in de buitenlucht even lekker nadenken over je volgende klus. 

Thuis werken vergt zoals gezegd de nodige discipline. Je moet jezelf een duwtje geven en het liefst op gezette tijden echt gaan zitten voor je werk. Het ligt er aan hoe druk je het hebt, je moet waken voor ‘oh, dat kan morgen wel’. Voor je het weet, is er ineens een grote opdracht binnen en heb je nog wat liggen wat je gisteren af had kunnen hebben. Of ben je bezig met het lezen van een blog van een andere freelancer. Nu je dat toch aan het doen bent, laat gerust een reactie achter… 

Trefwoorden

  • thuis werken
  • kantoor als freelancer
  • vrijheid
  • jouw werkplek

Over de auteur

Alice begeeft zich graag in Woordenland
Alice Bakker

Alice Bakker

Alice wordt blij van spelen met taal. Of dat voor een fictief verhaal is, voor een blog of voor een commerciële tekst, dat is om het even.

Alice is tekstschrijver bij Alice in Woordenland

Reageren

Voel jij je soms eenzaam als freelancer? Laat het ons weten